Brons Coaching is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die op wat voor een manier ook last hebben van codependency problematiek.

Codependency, mede-afhankelijkheid, het betekent hetzelfde, maar wat dan?

 

Hebben wij niet allemaal trekjes van mede-afhankelijkheid?

 

Sondra Smalley, de auteur van ‘Co-dependency: An Introduction’ schrijft:

“Codependence is when you take on other people’s problems, needs, feelings, preferences, and goals – their lives, as your own, neglecting or even losing touch with yours.”

 

Vertaald uitgelegd: Codependency is wanneer iemand de problemen, behoeften, gevoelens, voorkeuren en doelen van een ander overneemt alsof ze van zichzelf zijn, waarbij ze hun eigen ‘zijn’ verwaarlozen of zelfs kwijtraken.

 

Wat houdt dat eigenlijk in? Je bent toch altijd jezelf?

Met jezelf kwijt raken wordt hier bedoeld dat je de verbinding met jezelf kwijt raakt.

 

Codependency kan ontstaan wanneer iemands eigen behoeften en grenzen in strijd komen met de behoeften en belangen van een ander en daar geen afstand van kan nemen. Het is een reactie, overigens ontstaan vanuit de beste intenties, op het vaak langdurige probleemgedrag van de ander.

 

De term codependency wordt in Nederland vooral gebruikt in de wereld rondom verslaafden. Maar het hoeft niet altijd om de naaste(n) van een verslaafde te gaan, het komt ook onder vele andere omstandigheden voor.

 

Wanneer u zichzelf herkent in bovenstaande en u wilt er graag over praten, neem contact op.

Mede-afhankelijkheid is geen bewuste keuze en gaat niet vanzelf weg, net zoals het ook niet vanzelf is gekomen.