Bij het maken van een mindmap wordt er uitgegaan van één centraal thema waarbij vanuit associaties in de vorm van een boomstructuur een diagram wordt opgebouwd.

Alles mag gebruikt worden, teksten, tekeningen en plaatjes.

 

Door de combinatie van schrijven en tekenen worden beide hersenhelften gestimuleerd. Waarbij de linkerzijde denkt in woorden, details, logica en systematiek denkt de rechterzijde in beelden, relaties, het grote plaatje en is creatief en fantasierijk.

 

Mindmapping is een zeer vriendelijke en effectieve manier ter ondersteuning bij een coachingstraject waarbij er spraken is van dyslectie bij de coachee. Door het maken van een mindmap gaat er geen tijd verloren met het zoeken naar de juiste woorden en het formuleren van zinnen. De coachee kan doormiddel van kernwoorden en beelden snel tot de kern van de vraagstelling komen.

 

Mindmapping is een effectief hulpmiddel bij onder meer:

 

        -         Effectieve communicatie;

        -         Het overdragen van kennis;

        -         Het krijgen van inzicht;

        -         Het bevorderen van creatief denken;

        -         Het definiëren van doelen;

        -         Het maken van planningen;

        -         Het uitzetten van een koers.

 

Mindmapping wordt ook in groepen gedaan. Thuis of op het werk. Men kan informatie met elkaar delen en elkaar aanvullen zodat er één mindmap ontstaat.

 

De techniek van het mindmappen is heel eenvoudig, echter oefening baart kunst. Door een paar maal per week even te oefenen krijg men het principe al snel onder de knie.

 

Hierboven, klassieke mindmap van Graham Burnett. 

 

Als heel positief wordt ervaren dat, omdat er zoveel informatie wordt weergeven, er een steeds ruimere en meer creatieve blik ontstaat. Het wordt eenvoudiger om onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Een mindmap is eigenlijk ‘nooit’ af, takken kunnen weggehaald of aangepast worden en nieuwe takken kunnen toegevoegd worden. Net zoals u uw hele leven in beweging bent en blijft leren blijft de mindmap ook in beweging. Verandering is het enige constante.

 

De techniek kan voor ieder onderwerp gebruikt worden en werkt enorm inspirerend. Bezig zijnde met een mindmap ziet u uw idee en uitdagingen onder uw handen en ogen ontstaan en krijg u gaandeweg een goed overzicht over wat er allemaal bij komt kijken om uw idee te verwezenlijken. Mindmappen leert u creatiever, flexibeler en effectiever met informatie om te gaan om zo meer grip op uw leven te krijgen.

 

Het enige wat u nodig heeft om aan de slag te gaan zijn:

 

-         Papier

-         Schrijfmateriaal

-         Hersenen 

-         Verbeelding

 

Tegenwoordig zijn er ook programma’s op de markt waarmee een mindmap op de computer kan worden gemaakt.

Dit heeft als voordeel dat de mindmap ongekend, op zichtbaar klein vlak, uitbreidt kan worden, echter een nadeel is dat niet alles in één keer te zien is. Bij een wat grotere mindmap zal er geklikt moeten worden om te kijken wat er achter staat. Waar voorstanders van de digitale mindmap vinden dat zo het overzicht beter wordt doordat de zichtbare complexiteit wordt verminderd, vinden tegenstanders dat het niet goed is voor het creatieve denkproces. Juist omdat niet alles in één keer te zien is.

 

Om een idee te krijgen hoe een mindmap eruit kan zien en de grote verscheidenheid raad ik u aan om eens op Google afbeeldingen en YouTube te kijken.

 

Mindmappen: een prachtig hulpmiddel voor beelddenkers en mensen die kampen met dyslexie. Letterlijk betekent het dan ook ‘in kaart brengen van de geest’.

 

Eén van de meest oude en populaire brainstormtechnieken die er bestaan.