Voor particulieren is het op verscheidene manieren mogelijk om kosten voor coaching, counseling, en/of mediation (gedeeltelijk) vergoed krijgen:

 

Via uw werkgever

De meeste werkgevers hebben per medewerker een opleidingsbudget. De werkgever heeft er immers ook baat bij als de werknemer zich goed ontwikkeld en daardoor beter presteert, een coachingstraject biedt hier ondersteuning en inspiratie. Informeer hierover bij uw werkgever, leidinggevende of personeelszaken.

 

Via uw ziektekostenverzekering

Er zijn verschillende ziektekostenverzekeraars die coaching, counseling, en/of mediation (gedeeltelijk) vergoeden vanuit het aanvullende verzekeringspakket. Kijk even in de voorwaarden van uw polis of zoek contact met uw zorgverzekeraar.

 

Via de Arbo-dienst van uw bedrijf

Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om de kosten voor coaching, counseling, en/of mediation te vergoeden. Dit gebeurt dan in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en/of voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Informeer bij uw bedrijfsarts of de Arbodienst.

 

Via de belastingdienst

Wanneer u als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kunt u in veel gevallen de kosten inclusief de BTW als scholingskosten of als bijzondere ziektekosten worden afgetrokken van de belasting. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de belastingdienst. Verder is het zo dat voor zelfstandige ondernemers de kosten voor coaching aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

 

Via het UWV 

Als u een uitkering ontvangt, dan kunt u bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van uw herstel en re-integratie. De mogelijkheid is er om een Individuele Re-integratie Overeenkomst af te sluiten. Hierdoor komt er een budget beschikbaar waarmee u uw coachingstraject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.